Sömnad och verktyg

Så, låt oss sätta igång med "Sy för nybörjare" med lite sytillbehör och tips! Jag har en fantastisk liten plåtlåda där jag har samlat det jag använder mest!
 
 
Något som är viktigt för mig är bra saxar. En för tyg, en för papper och en för tråd och annat smått. Att inte klippa papper med tygsaxen osv. gör att man håller dem vassa! 
 
                Tygsax - Bergman & Johansson        Papperssax - Ordning & Reda     Trådsax - Fiskars
 
 
En sprättare är också bra att ha! Jag föredarar en med ett bra handtag att hålla i! Det går också jättrebra att använda en liten trådsax till att sprätta. 
 
 
Det finns massor med olika makeringsverktyg. Allt från pennor till kritor till en sådan som jag har. I dessa små rackare så häller man i krita i pulverform och sedan rullar man den på tyget och det blir ett smalt kritsträck! 
 
 
 
Jag har tidigare pratat om min phifikus, och igen, det är det bästa som finns! Jag har en längre version på 21 cm. Men om man inte haft en tidigare så kan man börja med att köpa den som är 10 cm, den vanligaste. Den har massa bra mått och är det bästa verktyget om man ska markera sömsmån!
 
 
Ett måttband av bra kvalité!
 
 
Ritar man mycket mönster så är det bra att ha en bra blyetspenna! Jag rekommenderar att man har en med stift för då får man en noggrannare linje och det blir mindre kladdigt!
 
 
Jag samlar massa saker i små plåtburkar för att det inte ska bli stökigt! 
 
 
Här har jag allt från nålar...
 
 
Till spolar för symaskinen
 
 
Och synålar!
 
 
Här kommer lite tips om sytråd!
 
När man står i butiken och ska välja tråd så ska man alltid ha med sig en liten bit av tyget man ska sy av.
 
När man ska ta fram tråden man tror passar så brukar det nästan alltid bli fel, men det brukar oftast vara den man absolut inte tror är av samma färg, som faktiskt passar precis!
 
Om man inte hittar en tråd med perfekt färg, ta alltid den som är lite mörkare än den som är lite ljusare. Den kommer synas mindre.
 
Om det är dåligt ljus i affären, gå till ett fönster eller fråga om du får gå ut i dagsljuset och kolla! Det brukar oftast gå bra!
 
 
Om man håller på mycket med mönsterkonstruktion så kan de vara bra att ha en sån här linjal! (Svår att fota på bild då min är genomskinlig) Den är ca 60 cm lång och allt blir rakt och det går fort!
 
 
 
Ett sista tips är på hur man kan samla alla sina mönster! Köp en pärm, proppa den med plastfickor och vik ihop dina färdiga mönster och stoppa dem i plastfickan tillsammans med en liten lapp där det står eller där du har ritat vad mönstret föreställer! Bra ordning gör att man blir sugen på att börja jobba!
 
 
 
Jag hoppas att det här hjälpte någon och om ni har frågor om sömnadsverktyg och tillbehör eller annat så är det bara att kommentera!
 


Kommentarer
Lisen

Vilket toppeninlägg, blev superinspirerad! Är detta kanske hösten jag (äntligen!) tar tag i att lära mig att sy?

Svar: Åh vad bra! :D Haha ja jag ska försöka göra lite tips å så i höst så då kanske du kommer igång! :)
Linn Svensson

2015-08-27 @ 15:07:47
URL: http://absolutlisen.se
Anonym

Bra tips! Kan du inte göra ett inlägg med lite guidning kring att välja rätt söm, trådspänning osv för olika tyger? Tycker det kan bara lurigt.. Vad ska man ändra på när tyget tex rynkar sig eller det liksom drar/rycker i tyget när man syr. Vore toppen med lite tips!

Svar: Jag kan försöka, men detta beror ofta på vilken maskin man har och vilket tyg. Det är svårt att beskriva detta för det finns inget rätt och fel, man måste prova sig fram. Men jag ska se om jag kan göra något liknande!
Linn Svensson

2015-08-30 @ 18:33:51
Sandra

Vilket bra inlägg, det måste jag spara tills den dan jag äntligen tar tag i att lära mig sy kläder :P

Svar: Tack! Åh va bra! Ja men i framtiden hoppas jag att jag kan hjälpa dig med det!
Linn Svensson

2015-10-05 @ 20:59:07
Emelie Öhman

Villkor toppeninlägg! Jag blev också sugen på att börja sy igen! 🌼

Svar: Åh vad bra att det inspirerade! :)
Linn Svensson

2015-10-13 @ 13:02:50
URL: http://annaemelietherese.blogg.se/
Michaela Håkansson

Hej!
Kikar in här på din fina blogg då och då. Hade vart kul att se vad du totalt sydde förra året, typ som en årsresume :D
Tycker du har sytt så fina plagg!

Svar: Hej! Det var verkligen ingen dum idé! Tack för tipset! Det kan jag absolut göra! :) Åh tack så mycket! Ska försöka få upp det så snart som möjligt! Kul att du kikar in!
Linn Svensson

2016-01-07 @ 10:24:18
URL: http://ateljemichaela.blogg.se
Fanny Andersson

Hej! Kikar fortfarande in här några gånger i månaden för att se om det kommit något nytt. Jag brukar kika igenom dina gamla inlägg för att få inspiration och jag vill så himla gärna sy men vet lixom inte riktigt hur. Följt denna blogg länge nu och jag älskar den! Hoppas du får någon liten tid över snart så ett nytt inlägg kommer upp :) Tack för din fina blogg!!

Svar: Hej Fanny!Vad roligt att du fortfarande kikar in! Det betyder jättemycket! Jag förstår att det kan vara svårt i början och jag vill göra små inlägg på vad man ska tänka på och hur man gör osv. Det kommer komma så småningom, så ge inte upp! :) Det är mycket nu kring skolan men så fort jag får lite tid över så ska jag se till att hjälpa dig! Tack själv för att du vill läsa den!
Linn Svensson

2016-01-20 @ 12:24:57
Linda

Hej! Saknar verkligen dina inlägg! Men förstår att du är upptagen. Vill bara att du vet du är saknad! :-)

2016-08-03 @ 20:26:22


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

My Own Project Runway

En spännande sy- och pysselblogg med nya idéer och inspiration!

RSS 2.0